Den franske forfatter Jules Verne skabte udødelige klassikere, som prydede mange teenageværelsers bogreoler.
En af vores favoritbøger er “En Verdensomsejling under Havet”, der gjorde umådeligt stort indtryk på os som unge knægte.
En verdensomsejling under havet og plottet
Jules Verne skrev bogen i 1869-1870 med titlen Vingt Mille Lieues sous les mers.
Kort fortalt handler bogen om en række skibe, der forsvinder under mystiske omstændigheder overalt på verdenshavene. Opstandelsen er stor, og man frygter, at et kæmpemæssigt havuhyre er på spil.
Derfor drager videnskabsmanden Pierre Aronnax, hans tjener Conseil og den canadiske hvalfanger Ned Land afsted for at opklare mysteriet. Efter mange ugers forgæves søgen kolliderer deres skib med en ukendt genstand, og de tre kastes overbord. De vågner på havuhyrets overflade, som viser sig at være en teknologisk avanceret undervandsbåd. Denne kommanderes af den menneskefjendske Kaptajn Nemo, der har fundet et fristed i ubåden, der bærer navnet Nautilus.
I Danmark udkom bogen som En verdensomsejling under havet allerede i 1872.
Ned i ubåden Nautilus
Da vi læste fortællingen som børn følte vi virkelig, at vi befandt os i ubåden Nautilus sammen med Kaptajn Nemo på den eventyrlige rejse blandt vandets vidundere.
Vi fulgte den ukuelige sømand Ned Land og Professor Aronnax i jagten på verdenshavenes uhyre. Og med helt ned i stålbugen på Nautilus, hvor Kaptajn Nemo residerer.
Vi gik ture med dem på havets bund, kæmpede mod kæmpeblæksprutter og holdt vejret under isen.
Hvis du nogensinde mangler lørdagslæsning, så tag med ud på en verdensomsejling under havet sammen med Jules Verne.
Filmatiseringer
Bogen er filmatiseret ved flere lejligheder, først gang allerede i 1916 som en sort/hvid stumfilm.
Den måske mest kendte filmudgave er Disneys produktion fra 1954: “20.000 Leagues under the Sea” med James Mason som kaptajn Nemo, Kirk Douglas i rollen som hvalfangeren Ned Land og ikoniske Peter Lorre som professorens tjener Conseil.
Filmen vakte stor opsigt for sine undervandsscener og hæsblæsende action, men indeholder også sange, der i dag forekommer ret unødvendige for fortællingen.
Der har i mange år været tale om at lave genindspilninger for at opdatere fortællingen, og i 2024 kommer efter planerne tv-serien Nautilus, der i 10 afsnit skal fortælle oprindelseshistorien for kaptajn Nemo.
Opdagelsesrejsende i Jules Vernes fodspor
Ja, det lyder som vanvid, men den engelske opdagelsesrejsende sir Hubert Wilkins forsøgte allerede i 1931 at foretage en rejse til Nordpolen – under isen.
En ret vild historie, som kan give både søsyge og klaustrofobi. Se hvad der hændte med virkelighedens Nautilus lige her: