John Carter – menneske på Mars – vil for mange være langt mindre kendt end Tarzan, men begge figurer er skabt af Edgar Rice Burroughs.
Fantastiske figurer
For den unge teenager var der rigeligt at se på. Seriens fantastiske billeder og farver blev rammerne om en mageløs verden befolket af mystiske væsener.
Sandt for dyden blev tiltrækningskraften heller ikke mindre af, at serien indeholdt meget yppige kvinder.
I ligestillingens navne skal det nok bemærkes, at ikke kun kvinderne var letpåklædte. Helte og skurke svulmede med muskler, og de var ofte iført lændeklæde eller andre florlette genstande, som lod læseren skue de fleste detaljer af de mejslede kroppe.
Bladserien i Danmark
I perioden fra 1978 til 1979 udkom 12 danske numre i serien om John Carter – menneske på Mars.
Som tegneseriefigur blev John Carter udgivet af DC Comics fra 1972 til 1973 og af Marvel Comics fra 1977 til 1979. Serien er bl.a. tegnet af Gil Kane.
Det er ikke en serie, som har nogen større økonomisk værdi. Et flot eksemplar af nummer 1 kan man erhverve for cirka 100 kroner.
Enkelte andre numre i serien er en smule dyrere, men en komplet serie med alle 12 blade i rimelig stand kan anskaffes for cirka 500-700 kroner.
Måler man værdien i læseglæde, er det dog en helt anden snak. Vi var ret vilde med Tarzan i samme periode, så da der udkom et nyt hæfte med en helt, som på flere måder kunne ligne junglens herre, var vi ikke sene til at springe på fra første udgivelse i 1978.
Lige præcis det blad er læst utallige gange i vores barndomshjem.
John Carter blev skabt i 1911
Edgar Rice Burroughs begyndte at skrive sine Mars-eventyr helt tilbage i 1911 som bøger.
Serien tager udgangspunkt i sydstatssoldaten Kaptajn John Carter, som føres til Mars (kaldet Barsoom) da han på flugt fra indianerne svæver mellem liv og død på jorden.
På Mars hersker gigantiske firearmede skabninger og mytiske civilisationer, som er på et betydeligt højere teknologisk udviklingsniveau end menneskeheden.
Hvis John Carter drømte om at finde fred i efterlivet, bliver han slemt skuffet. Han har fået voldsom styrke grundet den anderledes tyngdekraft, og han kan anvende sin erfaring fra den militære træning på jorden til at slås mod fjender.
Han kan ikke flyve, men springe meget langt og styrken er mangedoblet på Mars.
En væsentlig motiverende faktor gennem bladene er hans kærlighedsforhold til prinsesse Dejah Thoris, som selv er en drabelig kriger.
Bøger i John Carter serien
I elleve bøger tager Burroughs læseren rundt på den røde planet.
1. A Princess of Mars
2. The Gods of Mars
3. The Warlord of Mars
4. Thuvia, Maid of Mars
5. The Chessmen of Mars
6. The Master Mind of Mars
7. A Fighting Man of Mars
8. Swords of Mars
9. Synthetic Men of Mars
10. Llana of Gathol
11. John Carter of Mars
Filmatisering af John Carter floppede
I 2012 lavede Disney en længe ventede filmatisering “John Carter”.
Filmen blev desværre en eklatant økonomisk fiasko og indspillede slet ikke tilstrækkeligt i biograferne til at retfærdiggøre dets enorme produktionsbudget på mere end 300 millioner dollar.
Selvom filmen globalt indspillede cirka 250 millioner dollars, var det samlede tab for filmstudiet omkring 200 millioner dollars.
Vi så selvfølgelig filmen, men vi var også skuffede, da filmen forekom ufarlig og slet ikke ydede de oprindelige tegneseriehæfter retfærdighed.
Alle planer om at videreføre fortællingen i nye film blev skrinlagt.
I mellemtiden kan man dog stadig nyde de originale danske udgivelser af tegneserien om John Carter – menneske på Mars.